Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club

Kullanıcı Adı: Beni Hatırla?
Şifre:

Fikirle.Com  » Forum  » Hayatın İçinden  » Fan Club
  Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Bu Konuyu Gönder
Gönderen Konu: Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club  (Okunma Sayısı 4050 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
09 Mayıs 2008, 23:00:48
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Üye No: 9
Konu Sayisi: 690
Yaşadığı yer: *
Teşekkür sayısı: 159
Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
Durumu: Offline
« :»
Evet Arkadaşlar Fiat 124 - 131 Severler Hepinizi buraya Bekliyoruz. 124 - 131 sohbet, 124 - 131 Foto, 124 - 131 Tuning, 124 - 131 Paylaşım için. Yeni Buluşma mekanımız.

ÜYELER
________
Cagds
kaan

Nostalji: Fiat 131
Yakın zamana kadar makyajlı versiyonunu kullandığımız 131 serisi Fiat’ın en çok talep gören otomobillerinden birisi olarak tarihe geçti…
12.10.2006
İtalyan üretici ‘70’li yılların ortasında yaşlanan 125 serisi yerine güçlü bir otomobil arıyordu. Özellikle Alman ve Fransız üreticilerin atakları karşısında uzunca bir süre sessiz kalınmıştı. Mühendislik ekibi ailelerin ihtiyaçlarına karışlık verebilecek bir bagaja ve geniş bir kullanım alanına sahip 131 konsepti konusunda fikir birliğine vardılar. Otomobil 1974 yılında üretim bantlarıyla tanıştı. Üretim ismi Mirafiori olarak belirlendi. Beş kapılı ve station wagon versiyon ailelere hitap ederken, üç kapılı karoser genç tüketiciler için özel donanımlarla hazırlanmıştı.
İlk çıkan serinin kalbinde 1.3 ve 1.6 litrelik iki farklı benzinli motor bulunuyordu. Arkadan itişli otomobilin iç mekanındaki tek dezavantaj kuşkusuz şaft tüneliydi. Nitekim önden çekişli otomobillere kıyasla arka koltuklarda üçüncü yolcunun konforunu etkileyen bir çıkıntı bulunuyordu.
Bunun yanı sıra gösterge tablosu oldukça okunaklıydı. Kokpit yapısı zamanın otomobillerine göre daha ergonomikti. 131 serisinin kuşkusuz en güçlü olduğu noktalardan birisi de kalorifer sistemiydi. ’78 yılında seriye Supermirafiori eklendi. Performans modelleriyle nam salan bu seride artık çift eksantrikli 2.0 litrelik benzinli bir motor bulunuyordu. Supermirafiori diğer seriye göre lüks donanım özellikleriyle dikkat çekiyordu. Bu lüks seriye bir sonraki yıl 2.0 ve 2.5 litrelik dizel motor seçenekleri eklendi. Hemen ardından 2.0 litrelik motorun turbo beslemesi versiyonu vizyona çıktı.
131 serisine yönelik bu performans çalışmaları Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki başarılarla destekleniyordu. Abarth tarafından modifiye edilen 131 serisi ralli parkurlarında adeta başarıdan başarıya koştu. İtalyan üretici 1977, 1978 ve 1980 yıllarında Alman pilot Walter Röhrl ile üç şampiyonluk yaşadı.
Fiat gelişen Pazar ihtiyaçları doğrultusunda 1981 yılında otomobili ciddi anlamda bir operasyondan geçirdi. ’82 yılında otomobil İspanyol üretici Seat ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Seat 131 olarak İspanya’da üretilmeye başlandı. Sadece dört kapılı modeli hedef alan bu ortaklık kısa süre sonra Seat 131 Station wagon ile büyüdü ve bu versiyon İspanya’dan dünya ülkelerine ihraç edildi. Türkiye, 131 serisini üreten diğer ülkelerden birisi oldu. Yapılan lisans anlaşması çerçevesinde Tofaş Fiat 131’i Türkiye’de Murat 131 adı altında, Şahin, Doğan ve Kartal gibi donanım ve karoser tipleriyle üretti. 131 serisinin en uzun soluklu projesi Türkiye’de gerçekleşti.
131 serisinin İtalya’daki macerası ‘83 yılı sonunda bitti. Serinin tüm versiyonlarının üretimi aynı anda durduruldu. 132 Argenta modelinin üretim bantlarına girişiyle, ‘büyük aile otomobili’ olarak anılan 131 serisi tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Hacı Murat Aranıyor...
Dönemin gazete ilanlarındaki imajı gereği "Sevgi Bağı"ydı, "Yürüyen Güzel"di. 1990’lardan itibaren de Hacı Murat oldu. 4 yıl önceki vergi indirimi uygulamasıyla binlercesi hurdaya ayrılsa da, fanatik kullanıcıları onu bırakmadı.

Dönemin gazete ilanlarındaki imajı gereği "Sevgi Bağı"ydı, "Yürüyen Güzel"di. 1990’lardan itibaren de Hacı Murat oldu. 4 yıl önceki vergi indirimi uygulamasıyla binlercesi hurdaya ayrılsa da, fanatik kullanıcıları onu bırakmadı. Sonra, GİTT’e dönüşüp Opet reklamında Cem Yılmaz’la başrolü paylaşınca yeniden doğdu.

Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen ilk otomobil Murat 124’ün üretimi durdurulalı 30 yıla yaklaşsa da yollarda hálá 1000 Hacı Murat dolaşıyor. BMW motoru takılmış, nice lüks araca toz yutturan bir Murat 124 otobanda sizi de sollayabilir. Modifiyeli Murat’lar, İzmir’de her yıl yapılan Hacı Murat 124 Cup’ta yarışıyor. Safranbolu’da bir fan kulübü de var. Kulüp üyeleri Fiat’a sesleniyor: "Murat 124’ü tekrar üretin!"

İtalyan otomobil devi Fiat’ın 2004’te ölen onursal başkanı Giovanni Agnelli, Murat 124’ün fikir babasıydı. 45 yaşında Fiat’ın başına geçtiğinde, lüks otomobiller yapan şirketin, uygun fiyatlı, ulaşılabilir bir otomobil üretmesi için harekete geçti. Kısa sürede çok popüler olan araç, 1971’de Tofaş’ın Bursa fabrikasında Murat 124 adıyla üretilmeye başlandı. Türkiye’de yabancı lisansla üretilen ilk otomobil olarak.

Türkiye’de 1971-1977 arasında 134 bin 867 Murat 124 üretildi. Tofaş’ın Kartal, Doğan, Şahin’leri üretmeye başladığı 1977’de, Murat 131 (Serçe) ile birlikte 124’ün de üretimi durduruldu. 2002’deki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi Murat’ın sonu oldu. ÖTV indirimi yasasına göre, 20 yaşını doldurmuş araçlar, yeni bir araç alırken 4 bin YTL’ye varan indirim sağlıyordu. Bundan yararlanmak isteyenler, 300-400 YTL’ye satılan Murat’lara koştu. Hurdaya ayrılan araçlar, kilosu 150 kuruştan önce hurdalıklara, sonra da demir fabrikalarına eritilmeye gitti.

BİN TANE KALDI

O tarihten sonra klasik araç kategorisine girdi, değer kazandı. Birkaç yıldır, ellerindeki araçları hurdaya vermeyenler, modifiye edilmiş 124’leriyle yollara çıkıyor. 30 yıl sonra gelen popülerlikte, Opet reklamlarındaki GİTT’in büyük payı var elbette. Mike’ın sadık dostu GİTT, 1975 model bir Murat 124. İstanbul Göztepe Oto Sanayi Sitesi’nde 30 bin YTL’lik modifikasyon yapılmış bir 124.

İtalyanlar 124’ü çoktan unuttu. Ama Türkiye’de hálá yollarda dolaşan 1000 Murat 124 olduğu tahmin ediliyor. Çoğu da modifiyeli. Değeri 1000 YTL bile etmeyen aracı modifiye etmek en az 6 bin YTL’ye patlıyor. 1200 cc’lik mütevazı motoru 1600-2000 cc’lik motorlarla değiştiriliyor. En çok da aracın yol tutuşu iyileşsin diye çalışılıyor. Bir de jantlar parlak boyalarla boyanıyor. Metalik siyah ve gri en popüler renkler.

Modifiyecilerin en büyük sorunu yedek parça. Büyükşehirlerde parça bulmak çok zor. Bu yüzden Anadolu’da hurdacıları dolaşıyorlar. Murat 124’ü kendisi modifiye eden İzmirli Mert Erkekler, "Parça geldiğinde size haber vermeleri için oto sanayiden tanıdık edinmek şart" diyor.

İZMİR YARIŞLARI

İzmir Yarış Pisti, Murat 124 sahiplerini bir araya getirmek için çalışıyor ve Hacı Murat Cup 1.24 adıyla, sekiz aşamadan oluşan bir yarış düzenleniyor. İlk kez 2004’te yapılan rallide, genç pilotlar pistin otomobillerini modifiye ederek yarışmıştı. 2005’te, kendi 124’leriyle yarışa katılmak isteyen onlarca başvuru oldu. Bu yılki yarışlara da 24 araç katıldı. Modifiye motorlara sahip Hacı Murat’lar saatte 135-140 km hızla yarıştı. Bu yıl ilk kez, altı kadın sürücünün kullandığı pembe 124’lerle, Ladies Zero-1 124 Cup isimli bir gösteri yarışı da yapıldı.

EMRE VURAL (Hacı Murat Cup’ın 2005 birincisi)

Bu yıl metal yorgunluğundan kazanamadım

Yarışa 2004’te pistten gelen teklif üzerine katıldım. Benim aracımda standart motor var. Mekanik sistemiyle ilgili modifiye işleri yaptık. Fiat servisinde, sibop ayarları yapıldı, elektrikli ateşleme sistemi uygulandı. Bu yıl yarışta bitiş çizgisini göremediğim için çok üzüldüm. Metal yorgunluğu sebebiyle sorun çıktı. Direksiyon kutusu dağıldı. Küçüklüğümde amcamda bir 124 vardı ve ben bu arabayı çok severdim. Aslında kartingle ilgileniyorum ama 124’le yarışmak, onunla uğraşmak daha zevkli.

MERT ERKEKLER

Yarışlar sayesinde hayranlarım bile oldu

Murat 124, modifiye etmek için çok uygun bir araç. Oyuncak gibi oynayabiliyorum ve çok ucuz. Hava kanalları açarken yanlış bir yerini keseceğim diye hiç korkmadım örneğin, zaten arabayı 300 YTL’ye almıştım. Bir yılda modifiyeye 13 bin YTL harcamışım. 6 bin YTL daha harcayacağım. Makine imalatıyla uğraştığım için bir garajım var, orada modifiyesiyle kendim ilgileniyorum. Yaptığım değişikliklerle yarışta 135 km hıza çıktım. Ama bu yarışta önemli olan hız değil, araçtan aldığınız haz. Bu arada yarışlar sayesinde hayranlarım bile oldu. Telefon edip, "124’ünüzü çok beğendim, nasıl yapıyorsunuz, biz de 124 sahibi olmak istiyoruz" diyorlar.[/b]
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2008, 11:17:28 Gönderen: Cagds » Logged

En Uzak mesafe ne Afrika’dır
Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Ne yıldızlar geceleri ışıldayan...
En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir
Birbirini anlamayan..!!!

Küçük Emrah
Amele Üye

Profil Bilgileri

Annesi:Kocaya kaçtı
Babası:Terketti
Kız Kardeşi: Kötü yolda
Arkadaşı:Kalmadı
Nerden?:Kafedeyim aBi

Re: Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club
« Posted on: 21 Kasım 2008, 01:25:40 »

İçeriğin tamamını göremiyorsunuz!
Konuların tamamını görebilmek için aktivasyon maili beklemeden 7 Saniyede kaydolabilirsiniz. Daha önce kaydolduysanız giriş yaparak konuların tamamını görebilirsiniz.

Etiketler: Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club hakkında bilgiler, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club programı, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club ile ilgili fikirler, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club program yükle, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club download, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club hikayeleri, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club resimleri, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club haberleri, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club ile ilgili konular, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club uyumlu tema,eklenti, Hacı Murat [Fiat 124 -131] Fan Club
09 Mayıs 2008, 23:02:48
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 :»

« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2008, 23:04:34 Gönderen: Cagds » Logged

Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Birbirini anlamayan..!!!

09 Mayıs 2008, 23:04:00
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 :»
cardomain de murat buldum ama öle türkiyedekiler gibi boş bağıran az gidenlerden (ses war görüntü yok) değil..
adam turbo ile 220 hp yapmış we 7.5 sn de 0-100 değeri yakalamış..

Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Birbirini anlamayan..!!!

09 Mayıs 2008, 23:09:09
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 :»

Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Birbirini anlamayan..!!!

09 Mayıs 2008, 23:11:33
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 :»

Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Birbirini anlamayan..!!!

09 Mayıs 2008, 23:13:35
Yönetici
*
Teşekkür Derecesi:

Kişisel Mesajı:
▪ ѕєм ♥ ρєяναηє ▪

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 :»

Ne Çin,
Ne Hindistan,
Ne Seyyareler,
Birbirini anlamayan..!!!

10 Mayıs 2008, 08:59:57
~ єη кöтü zαмαηıм∂α αякα∂αşıм∂ı уαℓηızℓığıм...!!! ~
Aktif Üye
*
Teşekkür Derecesi:

Üye No: 15
Burç: Aslan
Takım: Galatasaray
Meslek: Öğrenci
Konu Sayisi: 747
Yaşadığı yer: Adana...
İlişki Durumu: Yalnız
Teşekkür sayısı: 105
Kişisel Mesajı:
ѕєѕιzℓιğιηℓє gєℓιя нüzüηüм уσкℓυğυηℓα göмüℓü öℓüуüм...!!!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 :»
 club'e benide üye yapın
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2008, 11:19:11 Gönderen: kaan » Logged

ѕєη вєη σℓα вιℓѕєу∂ιη , вєη∂єкι ѕєηι göяє вιℓѕєу∂ιη ...!!!
12 Mayıs 2008, 17:17:49
Forum Gezgini
*
Teşekkür Derecesi:

Üye No: 32
Konu Sayisi: 8
Teşekkür sayısı: 5

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 :»
ya admlar ne yapmış öle ya.vay anasını

FAYDA VEREN HER ŞEY GÜZELDİR:AMA HEP FAYDA BEKLEMEMEK GEREKİR....
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Mesaj yazılınca Haber Ver Bu Konuyu Gönder
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0.5 beta 1© Bloc

| Arşiv | Arşiv2 | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss